Hányszor hajtott?
A pogácsát minden
háztartásban ismerik. Sok-sok fajtája van, általában sós csemege, a magyar
gasztronómiában tartalmasabb első fogás után, vagy kenyér helyett is adják.
Gyakorló háziasszonyként én is gyakran készítek pogácsákat, hol sima vajas vagy
kelt tésztát gyúrok és ízesítem. Így születik a kezem alatt a túrós,
krumplis, medvehagymás,
sajtos-szezámmagos, káposztás vagy szezonálisan a tepertős pogácsa. A pogácsa
sütés csínját-bínját édesanyámtól tanultam, és tőle tudom azt is, hogy a
mesékben oly sokszor „hamuban sült” pogácsával feltarisznyázott legény
pogácsája igazából a héjában sült krumplit jelenti, amit a tűzhely parazsában
sütöttek. Mi is gyakran ettük ezt vacsorára, disznózsírral és sóval hintve. A
burgonya héját a kés fokával húztuk le és egy késhegynyi hideg zsírt raktunk a
forró pityókára és mielőtt beleharaptunk fújni kellett, hogy ne égesse meg a
szánkat. Most is előttem van a kép, ahogy sorban ülünk és a szánktól eltartva
fújjuk a forró krumplit a húgommal. Akkor még nem tudtam, hogy ennek az igazi
hamuban sült pogácsának az elkészítése sokkal egyszerűbb, mint a tészta gyúrása
és hajtogatása. Anyukámtól úgy tanultam, hogy a pogácsák akkor lesznek szépek,
ha a tésztát minimum háromszor meghajtjuk, egy-egy hajtogatás között húsz
percig pihentetjük. Igen munkás a hajtott pogácsa sütögetés, a kelt tésztából
készült pedig még plusz időigényes, az alaptészta hajtogatás előtti
kelesztésének várakozása miatt.
Amikor a kisült
pogácsák kínálásra kerülnek, a férjem mielőtt beleharapna, kaján mosollyal az
orra alatt megkérdezi - Hányszor hajtott? Mert tudod, ha csak kétszer, akkor
meg sem kóstolom. És nevetünk. Mindennek az az oka, hogy több mint, harminc
évvel ezelőtt együtt indultunk egy mátrai túrára. Vonattal mentünk. Anyukám azt
mondta süssek az útra valami harapnivalót. Bevallom, sok kedvem nem volt
pogácsázni, és el is csaltam a hajtogatást. Mindössze kétszer hajtottam meg a
tésztát, hiszen az is iszonyú sok időmbe telt - minimum negyven perc- a
pogácsák bizony nem is lettek mutatósak, de azért kendőbe kötöttem és a
hátizsák tetejébe rejtettem. A falunk állomásán szálltam fel a vonatra, amiről
az akkor még csak leendő férjem integetett. A peronról először a hátizsákomat
adtam fel neki, és ahogy emelte, a felső zseb kinyílt és a kezében maradt a gondosan
csomagolt útravaló. A zsákot felrakta a polcra én meg kínáltam, ha már úgyis
kiesett az elemózsia kóstolja meg a pogácsát, bár csak kétszer hajtott,
szabadkoztam. Fogalma sem volt, hogy ez mit jelent és az a mostani kaján vigyor
már akkor is ott volt a bajusza alatt. A pogácsa, annak ellenére, hogy csak
kétszer hajtott volt, Budapestig elfogyott. A mátrai nyaralás alatt szalonnát
nyársaltunk, és még igazi hamuban sültet is készítettünk a tűzrakóhely parazsában.
A kenyeremre és a parázsban sült pityókára szalonnazsírt csepegtetett, és
együtt fújtuk, mielőtt beleharaptunk. Arra már nem emlékszem, hogy a hamuban
sült, vagy a csókja égetett-e jobban. Mindenesetre a következő évben már, házasokként
jártuk újra a Mátrát, a hátizsákunkban pogácsával.
Foto: 1990 Mátraháza
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése